Kaymak Tadında Tereyağı

Kaymak Tadında Tereyağı

Süt Kaymağından Tereyağı Yapımı

Bir çoğumuz artık sütü güvendiğimiz sütçülerimizden alıp yoğurdumuzu kendimiz mayalıyoruz. Malum piyasada satılan ve bozulmayan, adı yoğurt olan şeylerin içinde ne olduğu belli değil. Şehir efsanesi midir bilmem ama soyadan ve kıvam arttırıcılardan bahsedildiğini okumuşluğum var bozulmasın diye. Ne konduğu konusu ise tam bir muamma.

Neyse ne diyorduk, sütümüzü alıp kaynattık ve üzeri bir parmak kaymak bağladı. Bu kaymakla yemek dışında ne yapılabilir? Ev yapımı krema veya tereyağ. Daha önce süt kaymağından tereyağ yapan biri olarak oldukça zorlandığım için artık tereyağ yapmaktan vazgeçmiştim. Bütün ev halkı sırayla kavanozdaki kaymak su ikilisini sallamaktan bitap düştüğümüz ve yayığımız da olmadığı için her ne kadar tadı muhteşem de olsa süt kaymağından tereyağ yapmayı rafa kaldırmıştım. Ta ki yanlışlıkla kolay yolu keşfedene kadar.

Yaşadığım minik Balkan ülkesinde katkısız krema bulamayışım üzerine badenin şekeri blogundaki ev yapımı krema tarifini denemeye karar verdim. Neden bilmem tarifte mikserle çırpın demesine rağmen o an elimin altında blender vardı ve ben “ha blender ha mikser ne fark eder?” dedim ve işe blenderla koyuldum. Evet çok şey farketti. Belki krema yapamadım ama tesadüfen kolay tereyağ nasıl yapılır onu buldum. Kaymağı üç beş dakika kadar aralıklarla (blenderin motorunun bozulmasını istemeyiz tabi) çalıştırdığınızda bir süre sonra kaymak yağa dönüşüyor. Sonra bu yağı toplayıp bir kavanoza koyuyorsunuz ve içine biraz da soğuk su ekliyorsunuz. Bir kaç kez kuvettlice sallamanız yeterli tereyağınız hazır. İçme suyu ile son kez yıkadıktan sonra kabına koyup buzdolabına kaldırabilirsiniz.

Notlar: Her hafta dört kilo süt alıyorum. Süt akşam geldiği için sütü kaynattıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp sabaha kadar bekliyorum, böylece kalın bir kaymak tabakası elde ediyorum. Ayırdığım kaymağı derin dondurucuda saklıyorum ki bozulmasın. Yaklaşık üç haftalık kaymakla yapıyorum tereyağını. İsteyen daha fazla da bekleyebilir. Kaymaklarınızı buzdolabında unutmayın bozulur. Dikkat edilmesi gerekenler bunlar. Denediğinizde bu kadar kolay mıymış diyeceksiniz. Benim gibi doğal tereyağı düşkünleri için zahmetsiz bir yol.

Herkese afiyet olsun!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*