Evde Zehirsiz, Doğal ve Pratik Temizlik

Evde Zehirsiz, Doğal ve Pratik Temizlik

Evde Doğal Temizlik

Şimdilerde az çok hepimizin duyduğu bir kavram doğal temizlik. Doğal temizlik denince de pek çoğumuzun aklına pahalı organik temizleyiciler geliyor ama onlara ihtiyaç duymadan basit malzemelerle de bunu başarabiliriz. Bu sefer de karmakarışık tarifler, bulması zor malzemeler gelebilir aklınıza. Üç yılı aşkın bir süredir evimde doğal temizlik maddelerini kulanıyorum. Benim gibi bırakın şehirden şehire taşınmayı ülkeden ülkeye taşınmak durumunda iseniz en basit yöntemleri uygulamanız gerekir ki   bulunduğunuz ülkede malzeme bulamama durumunda onları yanınızda taşıyabilesiniz. Deneme yanılma yoluyla bulduğum en basit ve ucuz yöntemleri kısaca anlatmaya çalışacağım.

Bulaşık Makinesi

Bulaşık makinesinde tabi ki kesinlikle tablet ve türevlerini, artı parlatıcı kullanmıyorum. Özellikle parlatıcının durulanmadığını sağır sultan bile duymuşken. Peki ne kullanalım? İnternette pek çok tarif var bir çoğunun malzemelerini temin etmek sıkıntılı. En basit yöntemi size söyleyim. Bulaşık makinesinin deterjan gözüne bir çorba kaşığı çamaşır sodası, bir çorba kaşığı da bildiğimiz limontuzu. Hepsi bu kadar. Bulaşıklarınız pırıl pırıl oluyor. Çamasır sodası güçlü bir yağ çözücüdür. Limon tuzunun ise kireç sökücü ve parlatıcı özelliği vardır.

photo734888992363882534

Püf noktalar ve sık sorulan sorular

Parlatıcı gözüne elma sirkesi koyalım mı?

Hayır koymayın. Bir süre sonra bardaklarınız çizik içinde kalıyor denedim gördüm.

Pek çok tarifte tuz ve boraks var sen kullanıyor musun?

Hayır kullanmıyorum. Tuz bardakların parlamasını önlüyor bulanık bir görüntü yaratıyor. Boraksı ise daha önce kullandım temin etmesi kolay bir malzeme değil ve çamaşır sodasının güçlü temizleme özelliğinin yanında ekstra boraksa ihtiyaç duymuyorsunuz. Bir de boraksın yutulduğunda zehirli olduğu söylenenler arasında. Bu yüzden de insanlar kullanmak istemeyebiliyor. Hoş limontuzunu ve çamaşır sodasını da yiyecek halimiz yok ya da tabletler de zehirli ama birisi boraks dediğinde “ama o zehirli” diyenleri de anlamış değilim.photo734888992363882535

Çamaşır sodası ile limontuzunu bir kapta karıştırıp öyle kullansak olur mu?

Olmaz. Limontuzu ile çamaşır sodasını bir kapta karıştırdığınız zaman tepkimeye giriyor ve taşlaşıyor. Ben bir keresinde çekiçle kırmak zorunda kalmıştım. Ondan beridir ayrı kaplara koyar ve her ikisinden de birer kaşık koyarım.

Ve en çok karşılaştığım soru: Bulaşık makinesine zarar verir mi?

Genelde verdiğim cevap şu oluyor bulaşık makinesinin akıbeti sizin sağlığınızdan önemli mi? Merak etmeyin hiç bir şey olmuyor. Üç ayrı makinede kullandım ayrıca yakın çevremdeki arkadaşlarım kullandı şimdiye kadar olumsuz bir dönüş görmedim. Bir arkadaşım bulaşık makinesinin yıkaması bitip kapağını açtığında su kokusundan başka koku duymadığını önceden deterjan kokusu duyduğunu bu kokudan eser kalmadığını söylemişti.  Evet zamanla tabaklarınız bardaklarınız da deterjan kokusundan arınacaktır tıpkı bulaşık makineniz gibi.

Limontuzu toz ya da parçalı farkeder mi?

Farketmiyor ama her iki türlüsünü de kullanan biri olarak toz halinde kullanmanın daha kolay olduğunu deneyimledim diyebilirim.

Bulaşık Makinesinde ayrıca koku verici olarak bir limonun kabuğunu koyabilirsiniz. İki günde bir değiştirmeniz kafi olacaktır. Bulaşık makinesinin kapağını her açtığnızda makineden limon kokusu gelecek.

Elde Bulaşık Yıkarken

Elde bulaşık yıkarken bildiğimiz zeytinyağlı kalıp yeşil sabun kullanıyorum. Süngere sürerek köpürtüyorum ve aldığım sonuçtan memnunum.

Bunun dışında sıvı arap sabununu çamaşır sodası ile karıştırarak kullanmak da güzel bir sonuç veriyor.

Çamaşır Makinesinde

Çamaşır yıkarken eskiden çamaşır sodası, karbonat karışımı kullanıyordum. Bu iş için 50 kg’lik karbonat çuvalı getirtmişliğim var. Ama sonra sağolsun Eti Matik çıktı ve ben yaşadığım ülkeye paket paket Eti Matik taşır oldum. Eti matik ile ilgili internet üzeirnde pek çok bilgi bulabilirsiniz. Kullanan biri olarak çok memnun olduğumu söyleyebilirim

Püf noktalar

Çok kirli beyazları gömlekleri çamaşır yıkamadan bir gece önce sodalı suda bastırmak ve makineye öyle atmak aldığım sonucu daha iyi yapıyor.

Yumuşatıcı yerine sirkeyi duymuşsunuzdur. Sirkeyi saf olarak değil yarı yarıya suyla seyrelterek kullanmanızı tavsiye ederim. İçine lavanta yağı damlatırsanız çamaşırlarınız mis gibi lavanta kokacaktır.

Yer temizliği

Sıvı arap sabunu ve çamaşır sodası biraz sıcak suda iyice çözdürülür. İstenilirse nane yağ, lavanta yağı gibi uçucu yağlar damlatılır. Kullandığınız uçucu yağın kalitesine göre evinizin mis gibi kokacağını garanti ederim.

Kişisel Temizlik

photo355504828777080748Zeytinyağlı yeşil kalıp sabun ve defne sabunu bütün ihtiyacımızı karşılıyor diyebilirim. Bunun dışında elbette hazır aldığım bazı ürünler de var. Çünkü ev çekip çevirmek çocuk büyütmek derken her zaman kendi diş macununuzu yapmaya fırsat bulamıyorsunuz ya da bir kere yaptınız diyelim belki ikincide canınız istemeyebiliyor. Piyasada organik olduğunu iddia eden çok fazla ürün var ama maalesef hepsi aynı güvenilirlikte değil. Örneğin bir ürünün içine organik pek çok bitki vs koyup sonra içine en basitinden paraben ya da sodyum lauret sülfat koyabiliyorlar bu da tabi o ürünü organik olmaktan çıkarıyor. O yüzden organik ürün kullanacaksanız içeriğini iyi okumanızı tavsiye ederim. Gerekirse anlamadığınız kelimeleri google’a yazıp aramanızı öneririm. Benim gözü kapalı önerebileceğim marka “Urtekram” Danimarka markası olan urtekram, deneyip memnun kaldığım, içinde zararlı hiç bir madde bulundurmayan bir marka. Urtekram’ın önce kokusuz bebek şampuanını daha sonra çocuk şampuanını kullandık. Kendim için ise şampuanını ve saç kremini kullandım memnun kaldığımı söylemeliyim. Ailece bayıldığımız ürünü ise diş macunu. Özellikle naneli diş macunundan oldukça memnun kaldığımızı söylemeliyim. Tavsiye ettiğim ve kullanan pek çok arkadaşım da bir daha diğer sls ve titanyum dioksit içeren diş macunu görünümlü deterjanları kullanmaya geri dönmediler. photo355504828777080747

Urtekram dışında Türk bir kimya mühendisi hanımın ürettiği zararlı kimsayal barındırmayan naturalive markasını da tavsiye ederim. Diş macunu gerçekten harika urtekramı aratmıyor. Bu markadan bir de sıvı sabun kullanıyorum ondan da memnunuz.  Bu markanın geniş bir ürün yelpazesi var. Henüz kullanma fırsatı elde ettiğim ürünleri şimdilik diş macunu ve sıvı sabunla sınırlı ama diğer ürünlerini de kullandıkça yazmayı düşünüyorum.

Sıvı sabun demişken sıvı sabunlarına bayıldığım, zevk alarak kullandığım yeşil köpük markasından da bahsetmek istiyorum. Arap sabununun formülünden yola çıkarak zeytinyağı ile yapılan bu sabunlara benim gibi bayılacağınızı düşünüyorum. Özellikle lavantalısı ve biberiyelisi bir harika. Yeşil Köpük markasının da pek çok farklı ürünü bulunmakta. Ben sadece sıvı sabunlarını denedim şiddetle tavsiye ederim. Bir daha mecbur kalmadıkça elinizi diğer deterjanlarla yıkamak istemezsiniz.

photo355504828777080750

Uzun uzun yazıp anlattım aklınıza takılan soru işaretlerini giderebildiysem ne mutlu bana. Bunun dışında çok ilham aldığım ve pek çok tarifini denediğim www.zehirsizev.com sitesine bakmanızı da tavsiye ederim. “Ben üşenmem uğraşır kendi sıvı sabunumu diş macunumu yaparım” diyorsanız bu ve bunun gibi pek çok tarifi o sitede bulabilirsiniz

 

 

 

 

 

2 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*